Mire figyelj, amikor kütyüt vásárolsz?

Kütyü vásárlás
Mindig indulj a kályhától!

Innen indulunk
Kályha

Ha kütyü vásárlás jár a fejedben: mobil, laptop, számítógép, okos tévét, vagy bármi mást szeretnél venni, akkor a következő kérdések segíthetnek elindulni:

  • Miért van szükségem rá? Valódi szükséglet vagy csak vágy?
  • Mire van szükségem? Mi az, ami fontos paraméter a készüléknél, amit ha nem tud, akkor tovább kell keresni?
  • Megéri a drágábbat választani, vagy az olcsóbb is ugyanolyan jó? Az ár-érték  arányban az értéket (nekem mennyire hasznos) mennyivel csökkenti az ára (minél magasabb, annál jobban)?

Ezek alapelvek, amiket figyelembe véve a körülményekhez képest a legjobb döntés tudjuk hozni. Természetesen vannak még ilyen hasznos kérdések, de ezek a legfontosabbak szerintem.

Jó tervezés – jobb élmény

Mielőtt beleugranál egy vásárlásba, próbáld elkülöníteni az tényeket az érzésektől. Tapasztalatom szerint a legtöbb ember érzelmi alapon hozza meg a fontosabb döntéseit (ezért a reklámok inkább erre igyekeznek hatni ). Az érzelmeknek megvan a maga szerepe, ez kétségtelen. Például egy mobiltelefon vásárlásánál, hogy milyen színű legyen, azt nyugodtan az érzésekre lehet bízni, mert a funkcionalitással nem hozható szorosan összefüggésbe.

Amikor megtervezem mit fogok venni, először az árkategóriát fixálom le magamban. Ebben a pénztárcám segít :) A hitelt/kölcsönt nem veszem igénybe, mert az ráfizetés, hacsak nem 0%-os teljesen, az pedig ritka. Mire kifizetném a tartozást, addigra a készülék is sokat veszít az értékéből, ráadásul többért jutnék hozzá, mintha azonnal kifizetem.

A kulcsszó a mérlegelés. Jelképesen mérlegre kell tenni, hogy mi szól az adott kütyü mellett és ellene, ezt pedig súlyozni kell. Ez azt jelenti, hogy ami fontos, azt nagyobb mértékben kell figyelembe venni. A mérlegelés után, ha hangsúlyosabb a mellette oldal, akkor megveszem. Ellenkező esetben keresek tovább.

A legutóbbi kütyü vásárlás okostelefon volt. Nekem az akkumulátor kapacitása volt az egyik fő szempont. Lenovo P2-re esett választás, és nem bántam meg. Simán bírja egy feltöltéssel egy hétig átlag felhasználás mellett. Olvasgattam fórumokon tapasztalatokat, törésteszteket néztem. Bár egy kicsit nagynak találtam elsőre, de úgy voltam vele, hogy még belefér. Szürkét szerettem volna venni, azonban ahonnan rendeltem, sajnos nem volt. Így arany színű lett.

A mérlegelés segít a rövid távú előnyök elé helyezni a hosszútávúakat. Ha jól döntöttél, akkor több haszonnal jár összességében, mintha érzelmi alapon döntöttél volna.

Tanulság: gondolkozz mielőtt cselekszel!
Vagyis kétszer mérj, egyszer vágj! (“Kétszer vágtuk, mégis rövid.” ;) )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük