Számítógép gyorsítása SSD beépítéssel

Szűk keresztmetszet

Egy folyamatnak az a része, ami leginkább befolyásolja negatívan annak hatékonyságát. Angol nyelvterületen ezt bottleneck-nek hívják, vagyis az üveg nyakának (idétlenül hangzik, tudom; ha valaki tud jobbat, szóljon). A számítógép gyorsítása tekintetében a leglátványosabb eredményt akkor szoktam látni, amikor a régi merevlemez (HDD) helyett az operációs rendszert SSD-re (szilárd test meghajtó /ez is egy jó megfogalmazás/) rakom.

Számítógép gyorsítása
Az üvegből a folyadék a nyakán keresztül érkezik, ennek az áteresztő képessége korlátozza a folyadék áramlását.

Természetesen sok minden okozhatja a lassulást, de általában az SSD telepítésével már megspórolható a kávészünet a bekapcsolás után. 5-8 éves gépek esetében ezzel a technikával gyorsabbak lesznek mint új korukban.

Sokkal olcsóbb megoldás, mintha vennél egy új gépet. Sőt, ha újat veszel merevlemezzel, akkor valószínűleg annak lassabb lesz a betöltődése, mint a réginek SSD-vel. Persze ettől még a processzor nem lesz gyorsabb, de az átlagos felhasználói élmény jelentősen javulni fog. A kevesebb memóriával rendelkező gépekre is

A HDD és az SSD között nagyságrendnyi gyorsaság különbség van. Kb. 10x gyorsabb adatátviteli sebesség. Itt van egy rövid video annak bizonyítására, hogy mennyit is számít:

A számítógép gyorsítása lépésekben SSD-vel

Hány lépésben tudod betenni az elefántot a hűtőbe? Három: 1. kinyitod a hűtőajtót, 2. beteszed az elefántot és 3. becsukod az ajtót. ;)

Az SSD beszerelése majdnem ilyen egyszerű.

  1. Venni egy SSD-t. Ajánlom a 240 GB-os változatot. A 120-as is megteszi. A 240-es (vagy 250-es) azért jobb, mert az SSD technológiának az elve szerint az az egészséges, ha a meghajtó fele nincs használatban. (A részletekbe nem megyek most bele.)  Például itt lehet nézelődni: Árukereső. A formátumra azért vigyázni kell. Például egy átlagos asztali számítógépbe nehogy M2-est vegyél, mert nem fogod tudni rácsatlakoztatni. Ezt leszámítva mostanában már ezzel annyira nem lehet mellé nyúlni. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább kérdezz meg engem, vagy valakit, aki ért hozzá!
  2. Beszerelés után értelem szerűen nem lesz semmilyen adat sem a gépen, az a régi merevlemezen marad. Ezért fel kell telepíteni az operációs rendszert és felrakni minden adatot és programot, ami szükséges.
  3. Hagyni, hogy lobogjon a hajunk. :D

Előnyök és hátrányok

Rövid összegzés, miért jobb az SSD a merevlemeznél:

  • Lényegesen gyorsabb.
  • Mechanikai sérülésre kevésbé érzékeny. /Ha bekapcsolt laptoppal utazol pl. az M7-en ;) /
  • Kisebb súlyú.

Hátrányok:

  • GB-ra lebontva drágább, mint a HDD
  • Adatmentés szempontjából jóval kisebb valószínűséggel állítható vissza róla az adat meghibásodás esetén
  • Korlátozott élettartam

Ha vannak fontos adataid, vagy nagyon nagy helyet foglaló média tartalmad (értsd: film), akkor jobban jársz, ha ezeket inkább merevlemezen tárolod. De egy mentés nem mentés. Ahogy itt fogalmaztam meg: “Az eszközöket viszonylag könnyű pótolni, de az adatot, ha nincs róla biztonsági mentésünk, akkor csak kemény munkával vagy sok anyagi ráfordítással lehet visszaállítani. Ezért javaslom mindenkinek, hogy legyen biztonsági mentése legalább 3 helyen a fontos adatairól! (A “felhőben” /központosított és elosztott tárhely/ történő adattárolás nagyon biztonságosnak minősül. Ha bizalmas adatokról van szó, fontos titkosítva tárolni azokat a “felhőben”.) ”

Az SSD arra jó, hogy a rendszered arról üzemeljen, de arra nagyon alkalmas. Ha még nem tetted, gondold át, megéri-e neked a cserét! Hozzám fordulhatsz bizalommal tanácsért vagy segítségért, ha a számítógép gyorsítása a cél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük