Optimalizmus – egyensúlyra törekvés

Meghatározás

Optimalizmus: a minimalizmus és a maximalizmus közötti egyensúlyi pont, ideális döntésre való törekvés.
Saját szóalkotás, a magyar nyelvben (még) nem létezik.

Nem keverendő az optimizmussal! Természetesen az is jól jön, ha van. :)

Hogyan törekedj rá?

Az egyensúly megszerzése és megtartása művészet. Megtartani sok odafigyelést igényel. A jó hír az, hogy ez tanulható. Mi a kulcsa? Három szó: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. De mégis mit? Röviden azt, hogy kerüld a szélsőségeket és gondolkozz, mérlegelj!

A munkám során, amikor hibakeresésre, számítógép javítására kerül sor, igyekszek átgondolni, hogy mennyi időt és energiát vagyok hajlandó arra a problémára áldozni. Ez meghatározza a kereteket, vagyis hogy mi a minimum és a maximum ráfordítás. Például egy :( kék halálos (BSoD) gépet javítva megkérdezem a tulajdonosát, hogy mennyi időt tud szánni arra, hogy helyrehozzam a hibát. Hajlamos vagyok rá, hogy elmerüljek a feladatba, de ez ad egyfajta támppontot.  Ha maximalista lennék, akkor minden kérdésre tudni akarnám a választ. Ez szükségtelenül lekötné az erőforrásaimat. Ha minimalista lennék, akkor könnyen feladnám az első néhány nehézség láttán. Valljuk be őszintén, ezek egyike sem a jó megoldás.

Az egyik kedvenc idézetem ezzel kapcsolatban így hangzik:
ideje (van) a keresésnek, és ideje van elfogadni, hogy valami elveszett;
ideje a megőrzésnek és ideje a kidobásnak;”

Az optimalizmus meghatározását figyelembe véve, amikor eljön az a pont, hogy a befektetett energia nem fog megtérülni, akkor abba kell hagyni. Erre ráérezni egyáltalán nem könnyű, ezért művészet. Azonban itt sem szabad beleesni abba a hibába, hogy tökéletességet vársz el magadtól, hogy mindig sikerüljön eltalálni az ideális kilépési pontot!

Optimalizmus
Megtartani az egyensúlyt.

Olyan ez mint a biciklizés. Amikor elkezded tanulni, garantált az esés. Utána sincs garancia arra, hogy mindig meg tudod tartani az egyensúlyt. Minél többet ülsz a bicajon, annál ügyesebb leszel. Minél gyorsabban haladsz, annál egyszerűbb egyenesen gurulni. Még a kormányt is el tudnád engedni anélkül, hogy elesnél. (Ezt azért ne tedd, mert a KRESZ tiltja!)

Az optimalizmus elégedetté tesz

Mi a forrása az elégedettségnek? Nos az, hogy a körülményekhez képest a legjobbat hozod ki magadból. A legjobb pedig nem jelenti azt, hogy erőlködsz vagy erőn felül teljesíted. Ha ezt tennéd, akkor hosszú távon kiégettséghez vezetni. Elengedhetetlen, hogy jól ismerd a saját teljesítőképességedet, mert így nem fogsz többet elvárni magadtól, mint ami egészséges.

A megelégedettség nyugalommal tölt el, ami egy önmagát pozitívan erősítő folyamat.

Számomra az optimalizmus ebben a kedvenc mondásomban összegződik:
Reméljük a legjobbakat, de számítunk a legrosszabra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük