Biztonságos és egyszerű jelszókezelés – Password Safe

Hasznos kis program – Password Safe

Ahogy megígértem itt,  most bemutatom az egyik kedvenc kis programomat.  Biztonságos és egyszerű, ami az egyik legjobb párosítás a jelszavakat tekintve. Évek óta nagy megelégedettséggel használom. Nekem bevált.

Windows rendszerre (7 és attól újabb), innen tölthető le (ingyenes).  Androidra és Apple operációs rendszerre az alkalmazásboltból szerezhető meg (Google Play, App Store=> sajnos itt ez fizetős). Van Linux-os változata is. Erről a változatról készítettem a képernyőmentéseket. A különböző platformokon hasonlóan működik.

Működési elv

A program egy állományban tárolja titkosítva a jelszavakat, aminek a megnyitásához egyetlen jelszóra van szükség. Úgymond egy kulccsal ki lehet nyitni egy kulcstároló szekrényt.

Első lépés (a telepítés után) – jelszóadatbázis létrehozás

Biztonságos és egyszerű
Itt lehet létrehozni üres jelszóadatbázist

Az “új” gombra kattintva megadhatod, hova mentse az új jelszó adatbázist (.psafe3 fájlkiterjesztés). Miután létrejött elkezdheted felvinni bele a különböző oldalakhoz vagy alkalmazásokhoz tartozó jelszavakat.

Miután mentettük, meg kell adnunk a mester jelszót, amivel ki tudjuk nyitni a “kulcstartónkat”. Értelemszerűen kétszer kell begépelnünk ugyanazt a jelszót a létrehozáskor, aminek teljesen egyeznie kell. Olyan legyen, amit meg tudunk jegyezni! Ha elfelejtenénk, akkor a többi jelszóhoz sem férhetünk hozzá.

Ha gyenge (vagyis könnyen feltörhető) jelszót adnánk meg, akkor a program figyelmeztet. Tovább is léphetünk ilyenkor, de inkább javítsuk bonyolultabbra!

A Password Safe program bezárása után csak a létrehozott fájlra kattintva bejön az a rész, ahol beírhatod a mester jelszavad.

Második lépés – a saját struktúránk kialakítása

Új bejegyzés
Egy új bejegyzést tudunk létrehozni

A fenti képen látható, kékkel megjelölt ikonra kattintva létrehozható egy új jelszóbejegyzés. Ebbe tudod eltárolni az adatokat a kívánt oldalhoz vagy programhoz.

Megadható mezők:

  • Csoport – itt bekategorizálhatjuk valamilyen elgondolás szerint
  • Cím – ez jelenik majd meg a Password Safe programon beül
  • Felhasználónév – a jelszóhoz tartozó felhasználónév
  • Jelszó (automatikusan létrehozhatsz bonyolult jelszót, megcsinálja neked)
  • Webcím – amihez tartozik a felhasználónév és jelszó páros
  • E-mail
  • Megjegyzés

A cím a felhasználónév és a jelszó kötelezően kitöltendő, ezek nélkül nem lehet létrehozni az új bejegyzést.

Saját struktúra
Ez egy saját példa a struktúrára

De mire jó ez az egész?

Biztonságos és egyszerű, mert csak pár kattintás

Elismerem, nem volt annyira egyszerű ezt létrehozni, de a móka innen kezdődik. :D

Ha szépen létrehoztad a bejegyzésedet, akkor már nagyon könnyű dolgod van.  A bejegyzésen állva jobb egérgomb => Felhasználónév másolása a vágólapra. Ekkor a felhasználónevet már csak be kell illeszteni arra a felületre, ahova be szeretnénk lépni (a beviteli mezőn állva jobb gomb=> beillesztés). Ugyanezt megteheted a jelszóval is (ennél a dupla kattintással is bekerül a vágólapra). Szóval csak másolgatni kell, és elfelejtheted a memorizálást. :)

Fontos emlékeztető: ha így létrehoztad és feltöltötted jelszavakkal a jelszóadatbázist, mentsd el legalább három helyre, vagy valamilyen online tárhelyre! Az online tárhely annyiban jobb, hogy ha leszinkronizálod több eszközre (asztali gép, laptop, okostelefon, tablet …), akkor mindig az aktuális jelszavaid lesznek benne.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom a biztonságos és egyszerű jelszókezeléshez.

Véleményem szerint viszonylag hamar megtérül a befektetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük